вторник, 27 ноември 2012 г.

28-те най-странни животни на планетата

Природата понякога създава чудеса, понякога – красиви форми, а понякога – живот, който е различен и уникален. Но кои сме ние да слагаме определения в случая?!

1. Листовиден морски дракон  
Морският дракон (Phycodurus eques), приличен на разлистено клонче е риба от вида на морските игли. Когато плува, може лесно да бъде сбъркан с водорасло и по този начин се предпазва от хищници. Обитава водите в Индийския океан около Австралия.

 2. Слънчева мечка
Слънчевата мечка (Ursus malayanus) обитава тропическите гори на Азия – Североизточна Индия, Бангладеш, Мианмар, Тайланд, Лаос, Камбоджа, Виетнам, Малайзия и островите Суматра и Борнео. Този симпатичен бозайник достига само 120-130 см и е най-малкия член на семейството на мечките. 

 3. Комондор 
Комондор или унгарска овчарка е странно и страховито животно, но това се дължи единствено на огромната му козина. Всъщност са умни, обичат децата и лесно се приспособяват към градските условия на живот. Комондорът е сред най-големите кучета в света – достига 70 см височина и 60 килограма тегло. Огромната козина го прави още по-внушителен. 

4. Ангорски заек 
Дори да виждате само пухкава топка, това е ангорски заек, един от най-старите разновидности на домашния заек. Произходът му е от Анкара, Турция и в миналото е отглеждан заради меката си вълна. През 18 век били любимите любимци на френския кралски двор.

5. Червена панда 
Една от най-миловидните физиономийки и истински косматко, червената панда (наричана още малка панда) има козина дори върху стъпалата. Обитава горите в Хималаите, Южен Тибет, Мианмар и Югоизточен Китай. Основно се храни с бамбук. Малко по-голяма е от домашна котка и тежи най-много 6 килограма.

6. Ленивец 
Ленивците живеят в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Те са общо шест вида и са в едно семейство с мравоядите. Достигат 70 см дължина на тялото. Най-странна у тези животни е козината, която расте в обратна посока от корема към гърба.

7. Императорски тамарин 
Този тамарин получава името си, заради приликата си с император Вилхелм II. Обитава Перу, Боливия и някои части на Бразилия. 


8. Маймуна саки (Белолицева саки)
Маймунка с бяла козина на лицето, наподобяваща маска. Обитава Бразилия, Френска Гвиана, Суринам и Венецуела.

9. Тапир 
Тапирите са нечифтокопитни бозайници с мека, издължена зурла като къс хобот. Могат да са сиви, кафяви или черно-бели. Те са роднини, както на конете, така и на носорозите, но приличат... само на себе си. Срещат с Малайзия, Суматра, Мианмар, Тайланд, Централна и Южна Америка. 

10. Hagfish 
Риба, подобна на змиорките, която често оглавява класациите за най-грозните животни на планетата. Тя е единственото животно, което има череп, но не и гръбначен стълб. Заради слузта и неприятния си вид, тези риби рядко се консумират. Ако искате да ги опитате, най-сигурния начин е да отидете в Корея. 

11. Звездоноса къртица 
Мъничко животниче с голям месест нос с цели 22 израстъка, разположени като лъчи. Обитава територията на САЩ и Южна Канада. Живее, както под земята така и във водата.

12. Дългоноса маймуна
Дългоносата маймуна произхожда от остров Борнео. Трудно може да се сбърка, благодарение на наистина големия си нос. 

13. Плащоносещ броненосец
Най-малкия от всички броненосци се гордее със своя нежно розов „плащ”. Среща се в Аржентина и живее под земята. 

14. Ашолотъл
Ашолотълът е вид воден саламандър и дори да прилича на извънземно, не е. Живее в езерата Хочимилко и Чалко в централно Мексико, както и вулканични кратери, пълни с вода. Достига до 45 см, има бели дробове, но диша и през кожата. Могат да се бели, черни, кафяви и сиви. Най-удивителното у тях е способността да регененират, като могат да възстановят дори цял крайник. 

15.Ай ай
Ай ай е почти... маймуна, всъщност – полумаймуна. В миналото грешно са го смятали за гризач, оказва се че ай ай е лемур. Среща се само на остров Мадагаскар. Днес животинката фигурира в Червената книга. 

16. Алпака
Алпака е животно, произлязло от викунята. Среща се 3500 – 5000 м надморска височина в Андите, на територията на Еквадор, Аржентина, Перу, Чили, Боливия. Индианците в Перу са го опитомили преди 6000 години. 

17. Дългопети
Дългопетите са свързващата брънка между маймуните и полумаймуните. Обитават Малайския архипелаг. Те са дребни бозайници, които живеят нощем и се хранят с насекоми. 

18. Гримпотевтис
Гримпотевтис е октопод, наричан още октопод Дъмбо. Плавниците, които излизат от главата му приличат на огромни уши. Всъщност наименованиято „октопод Дъмбо” идва от слона Дъмбо на Уолт Дисни. Тези създания живеят на 3000 – 4000 м (някои дори на 7000 м) под водата. Истински екстремисти. Най-големият открит Дъмбо е бил с дължина 1.8 м.

Дългопетите са свързващата брънка между маймуните и полумаймуните. Обитават Малайския архипелаг. Те са дребни бозайници, които живеят нощем и се хранят с насекоми. 

 19.Якат дракон 
Якатият дракон се среща в Австралия и Нова Гвинея. Известен е голямата си „яка” около врата, която разперва в случай на опасност, за да заблуди враговете в размера си и да изглежда много по-голям отколкото е в действителност. 

 20. Нарвал
Нарвалът е арктически зъбат кит и е характерен с огромния рог, който притежават мъжките екземпляри от вида. Този рог, всъщност е удължен резец. Понякога наричат нарвала „морски еднорог” и за съжаление днес е сред представителите на Червената книга. 

 21. Мадагаскарски прилеп
Този мадагаскарски прилеп притежава малки чашки на глезените и китките си, които използва подобно на вендузи, за да се закрепва здраво към гладки повърхности. 

 22. Джуджевидна мармозеткa 
Джуджевидната мармозетка е от семейството на капуцините. При раждането си тежи 15 грама, като може да достигне най-много 119 грама. Достига 136 милиметра дължина, но може да „прелетява” по 5 метра във въздуха. Обитава поречието на Амазонка, Перу, Боливия, Еквадор, Колумбия, Бразилия. 

23.Риба-капка
Риба-капка е дълбоководна риба, обитаваща водите край Австралия и Тасмания. Тя живее на 600 – 1200 метра дълбочина и затова тялото й е изградено от желеподобна маса с плътност по-малка от тази на водата, което й позволява да се движи на такава дълбочина без да изразходва много енергия. Заради дълбоководния риболов, рибата-капка е застрашена от изчезване. 

24. Птицечовка
Птицечовката живее само в източната част на континента Австралия и днес тя е единствен представител на вида си. Има човка и снася яйца, но храни малките си с мляко и отгоре на това, краката й имат плавателни ципи. Човката не прилича на птичата – по-мека е и по-чувствителна. Достига 60 см дължина и 2 кг тегло. 

25. Китоглава чапла
Голяма странна птица. Китоглавата чапла достига 1.2 м височина, а размахът на крилете й е 2.3 м. Има извит, дебел клюн и очи, разположени отпред на главата, определящи бинокулярно зрение. Среща се в Източна Африка. 

26.Костенурка Матамата
Тази подла усмивка е плод не на грозотата на животното, а на неговата хищност. Въпреки че е с мека черупка този изрод яде всяка невинна рибка, която успее да докопа.

27.Морско прасе
Храни се с тиня от морското дъно! Всъщност само я поглъща, като извлича от нея всичко хранително, което съдържа. Въпреки отвратителния му вид, има хора, които го намират за очаравотелно създание и биха дали луди пари да яде тиня в техния аквариум.

28.Гол плъх
Oще е известен като пясъчно кученце. Живее в части на Източна Африка. Това същество е един от малкото бозайници, които имат почти студенокръвен метаболизъм. Освен това няма рецептори за болка по кожата.


Някои са уникални, други са плашещи.